Hett men kyligt

Manga resor ar gjorda sedan sist. Vi akte till Laos efter en ganska trevlig utekvall i Changmai med ganska speciella upplevelser efter att en thaitjej drog med oss runt fran ett utestalle till ett annan efter att hon slutat pa sin bar. Hursomhellst, i Laos stannade vi i fyra natter, Luang Pra Bang, Vang Vien och Luang Pra Bang igen. Vi bevisade att det gick att pruta pa visum i Laos ocksa, vi hade inte tillrackligt med pengar med oss nar vi kom in i landet pga att vi haft lite problem med flygbiljetter som vi bokat och som inte var reserverade nar vi skulle hamta dem pa morgonen och sedan blev det stress vi hade akt till flygplatsen och tillslut fick klart att det fanns plats och att vi kom med planet. Sa da lat de oss komma in i Laos trots att det fattades lite till Visumen. Lucky us!









Det var hur mysigt som hellst i LPB, forst fick vi nastan en schock, det ar sa lugnt i Laos jamfort med Thailand. Allt, de pratar lugnt, trafiken ar lugnare osv.. Dessutom fanns det ett stalle som hette Scandinavian Bakery dar vi at frukost sista dagen innan vi flog tillbaka till Chang Mai. Det var underbart, det fanns fullkornsbrod och grejer, vilket man inte ar bortskamd med har.






Vart mal med Laos var ju Vang Vien och Tubing, och vi blev inte besvikna. Man akte omkring i ett traktorinnerdack i nagra kilometer pa floden och stannade vid barer som lag tatt efter varandra efter vagen, man fick vinka om man ville att de skulle hava in en. :) Ingen kamera var dock medtagen dit, (tack och lov) man fick "torrpasar" att ha sin kamera och sina grejer i, men det var mer av en blotpase, for alla grejer var dyblota nar vi kom hem sa det var tur att vi inte lyssnade pa dem vi bokade av och tog med kamera trots allt! Planen i ovrigt var val inte hundra eftersom vi blev kvar pa den sista baren till efter att det hade blivit morkt och fick med andra ord aka sista biten i morkret. Iskalla. Hualigen, men roligt var det. Och ett blatt kna har jag fortfarande.

Nar vi sedan kom tillbaka till Chang Mai sa var det festival i ett par dagar. Massor av folk var ute, nastan bara Thailandare, pa gatorna och en jattestor parad hade de. Valdigt vackert men bilderna blir ju sa daliga i morkret sadar. Sa trakigt for man vill ju visa alla hur fantastiskt det ar!



Festivalen holl pa i ett par dagar och pa paraddagen sa var vi pa matlagningskurs forst, det var roligt. Vi fick laga lite allt mojligt och fick aven upp ogonen for lite mat som man inte visste om. Till exempel Papayasallad, hur gott som hellst men vanlig papaya ar ju vralackligt. Men den har var omogen. Sa nu vet ni det allihopa. Ska dopa om min blogg till Lek och Lar med Lina.






Efter dessa spannande events och lite utgangar i Chang Mai med bra fyllemat och sadar sa tog vi lilla flyget till Pai - Totalt 12 platser i planet + piloterna. Det var en upplevelse. Fantastisk utsikt var det i varje fall, naturen har ar nat extra. I gar akte vi och kollade pa Longnecked Women, vagen dit var ocksa ganska kul. Mer kurvor an trad i skogen. Och uppneruppneruppner. Ganska kul och otackt. Jag ar dock bast pa att sova nar det ar sadana vagar, det visade sig bade da och pa bada resorna mellan Vang Vien och Luang Pra Bang. Nar vi akte fran LPB till VV sa rakade jag somna. Pa killen som satt bredvid. Efter det hade AnnaMia fullt sja med att ruska mig sa fort jag narmade mig honom igen. Vilket var typ hela tiden. Hursomhellst var de langhalsade kvinnorna jattetrevliga allihopa och varan guide, Nang som jobbar pa vart guesthouse ar en bra guide.






I forrgar var vi och badade i varma kallor, vi kokade aven agg i en av dem. Det var gott med lite agg sadar vid lunchtid. I morgon ska vi pa trecking, men idag har vi bara njutit och varit lediga det har varit skont. Vi tog langfrukost, strosade runt, laste och sov lite pa var veranda och sedan at vi god middag, Spaghetti Bolognese och en lite karaff rodvin. En favorit i repris sedan forsta kvallen. Hur god mat som hellst pa en liten italiensk resturang. :) Sa gott med rodvin som omvaxling ocksa, fran all ol. Fast i dag var det fjarde dagen i rad med rott sa idag kanske det inte var sa mkt omvaxling. Men man behover det mot kylan. Det ar sa kallt att vi har fatt lov att kopa gigantiska mossor som vi har pa oss tom nar vi saver. Det ar sa kallt pa kvallar, natter och mornar att det kommer rokmoln ur munnen! Och vi har ju inte direkt med oss jattemkt varma klader. Hoods verkar dessutom vara en bristvara har i Pai. Typiskt! Jag ar ju ganska Hood men det racker inte jamt.




Sov Gott?


Tigrar och Mmm....munkar...

Vi kom till Chang Mai imorse, efter att spenderat natten pa taget. Vi akte 1:a klass sa vi hade sovkup'en for oss sjalva. Vi har nog inte sovit battre pa hela resan, det ar sa sovande att aka tag. Det var lite vemodigt att ta bussen ner till Bangkok och taget igen fran Kanchanaburi, for vi hade det verligen bra dar. Bodde pa ett jattemysigt guesthouse som hette "Jolly Frog", jattefin grasmatta utanfor med hangmattor och stolar man kunde sitta och sola i. Jag har aven promenerat och lekt tag pa Bron over RiverKwai. Det var roligt. Mest att leka tag och knappa kort pa gubben som sov i lilla baten under bron. Och att kolla pa turisterna som jag ocksa lekte var tag. Sedan var vi ju ocksa och kollade pa tigrarna. Det var val inte riktigt som jag  tankt mig. De satt ju fast och vi missade stortigrarna, dessutom hade en av skotarna attitydsproblem vilket var lite jobbigt. Men munkarna verkade trevliga. (Mest munkarna vi at pa den nightmarket vi var pa efterat.) Tessutom fick vi klappa smatigrarna lite, det var mys, men det var inte riktigt under den formen jag hoppats.

                                       



I Kanchanaburi traffade vi ocksa tva trevliga tjejer fran Ostersund som vi at middag med bada kvallarna, andra kvallen skulle vi dricka lite ol och sadar hade vi tankt och da tog de med sig ett par fran Lulea som de hittat pa sitt hotell. Sa vi hade jattetrevligt aven fast Ostersundstjejerna var tvugna att ga hem tidigt for de skulle ut pa en dagstur dagen efter.

Tiden gar sa fort! Vi har varit borta mer an halva tiden, mer an en manad, och har sa mycket kvar att gora och att se sa nu ar det planering som galler! Idag har vi varit pa vanlig marknad och nightmarket (mamma, allt ar logn jag hare sjalvklart inte shoppat nat, det ligger inte i min natur ;)) sa vi har nastan shoppat ihjal oss. Inte bara till oss sjalva dock, lite julklappar ocksa. :) (mamma, allt ar logn jag hare sjalvklart inte shoppat nat, det ligger inte i min natur ;)) Dessutom sag vi ett tempel som vi kikade in i. Vi lamnade ett bidrag utanfor ocksa sa det kandes lite mer rattfardigat.

Nu sitter vi i alla fall har i Chang Mai och har trivs vi ocksa som fisken i vattnet. (I Thailand verkar det vanligare :)) Vi valde att bo pa ett guesthouse dar vi faktiskt har pool sa idag lag vi vid den och lapade sol, det var skont som omvaxling. Det var ju evigheter sedan sist! Har planerar vi att gora en tvadagars trecking (en overnattning) samt ga en matlagningskurs over en dag. Dessutom ska vi ivag till Laos i nagra dagar, upp till Pie (som verkar hur harligt som hellst) och Mae Hong Song och titta lite pa de langhalsade kvinnorna innan vi aker tillbaka soderut for lite mer sol och bad!


Back to Bangkok

Hemma igen! Sa kanns det. Nu ar vi i Bangkok och har traffat en valdigt trevlig tjej fran Australien som vi bor med just nu. Vi stod och laste i var Lonely Planet pa Kho San Road nar hon kom fram med sin ryggsack och undrade om vi hittade nat. Hon var ocksa ute efter att leva sa billigt som mojligt sa vi erbjod henne att dela rum med oss. Sa nu bor vi passande nog pa Budget Guesthouse. Ingen egen toa eller duch, men rent sa det kanns helt ok anda. 

Sedan nar jag och AnnaMia stod och kopte frukt sa kommer ett helt gang med Sundsvallsbor gaende! Herregud, hela ganget Linda, Erika, Malin och Peete! Det kandes helt sjukt. Innan dess hade vi aven hunnit med att traffa Adrian, kanadensaren vi traffade i Saigon. Han var typ den forsta vi sag, helt galet det med!

Vi kande oss bara lite bittra over att vara tvugna att aka hem idag, men vi hade bokat flyg innan vi insag hur mycket vi gillade Hanoi. (Trots puckade och fifflande taxi-chaufforer. De ar aterkommande.) I overmorgon aker vi upp till Kanchanaburi for att titta pa tigrar och sedan fortsatter var resa mot Chang Mai. Jag kan nastan inte vanta pa tigrarna...

Sjukhusbesok i Nha Trang

Vilket aventyr! Igar morse efter att vi skumpat pa en buss hela natten fran Saigon till Nha Trang sa skaffade vi oss ett hotellrum och jag gick och kissade. Onodig information kan man tycka, men det kom typ bara blod och gjorde sa ont sa att jag nastan dog. Sa da var det bara att aka till Sjukhuset! Vi som hade tankt sloa och bada och sola och kanske sova en stund innan vi tog tag i aventyren den dagen.

Pa sjukhuset sa fick jag hjalp pa en gang, lakaren kunde ingen engelska och inte sjukskoterskorna heller, de stapplade sig verkligen fram med nagot ord i taget. Men jag har nog anda aldrig varit med om att fa snabbare hjalp i Sverige! Pa en gang satte de igang! Forst tog de tempen och sedan forstatte de med att ta blodprov pa mig. Hualigen tankte jag, tank om jag far HIV eller dor av smartan, men som som skoterskan sa, det kandes inte mer an ett myggbett. Och Sprutan var ny och steril, tack och lov! :) Sedan fick vi folja med en annan skoterska till en annan avdelning dar de gjorde ultraljud, men darifran skickade de ivag mig med order om att dricka jattemycket och sedan komma tillbaka om ca 2 timmar eftersom blasan var tom sa hon inte kunde se nagot. Samma gallde urinprovet. Sa det var bara att ge sig ivag! Frukost tankte vi och at lite nudelsoppa med kyckling och jag drack tills jag nastan sprack! (Antligen lite fina rim!)

Jag vill varna kansliga blogglasare for kommande bilder som kan uppfattas som stotande.
Barn bor se dem i Vuxens sallskap.




Nar vi kom tillbaka till sjukhuset sa fick jag ganska snart gora ultraljudet och det sag ut som att urinblasan var infekterad vad vi forstod (Jag hade ju redan gett mig sjalv diagnosen urinvagsinfektion i samband med mina tidigare plagsamma droppar.) Men de ville vanta pa blodprovet och pa urinprovet. (Det var ett aventyr i sig, jag fick kissa i en liiiiten flaska med en oppning pa kanske 5mm. LATT!) Sa vi fick aterigen ge oss ivag en svang. Vi akte tillbaka till hotellrummet en stund och at lite till, youghurt och lite kex med ost. "Den glade kon" ar en hojdare har! Finns overallt. :)

Nar vi sedan gav oss tillbaka till sjukhuset aterigen efter en hemsk diskussion med en puckad taxichauffor sa hade mina provsvar kommit. Och vad vi forstar sa ar det urinvagsinfektion som ar problemet. Sa nu ater jag 6 piller morgon och kvall plus ett pa eftermiddagen. Mitt kiss blir aven gront av alla piller sa AnnaMia ar lite avis. Nar vi vantade pa att lakaren skulle komma och beratta hur det var och sadar sa bara satt han och stirrade ratt fram, kollade pa nagot papper nagon gang, och forsatte stirra. Sa vi passade pa att ta ett kort pa honom fran det "undangomda" stallet vi satt pa. (Har snackar vi inga rum dar man blir undersokt eller, som hogst ett skynke pa
 ena sidan. :)) Har nedan kan ni se hur mycket piller jag ska stoppa i mig pa en vecka samt kvallsransonen. Ovan namnda doktor tror jag att ni alla kommer att forsta vem det ar.

 



For att aterga till tiden innan aventyren och upplevelserna borjade pa riktigt sa gjorde vi faktiskt Saigon ocksa. Vi gick ut for att ta nagra ol (ett aterkommande tema) och det slutade med att vi kom hem pa morgonkvisten. Roligt hade vi i alla fall! Vi satt och drack ett par ol helt oskyldigt nar servitrisen kommer fram med tva till, da var det ett par killar som hade skickat ett par ol till oss. Jajja, tankte vi, orka ga dit och satta oss? Sedan tog det inte sarskillt lang stund innan samma servetris kommer fram med en lapp! Det stod nat i stil med "What's our best ice-breaker? What about a polarbear on thin ice?" sa vi skickade tillbaka att vi kanske inte skulle skriva en lapp, men sa gar vi inte i tvaan heller! Hursomhellst sa gick vi over och det var ett par riktigt trevliga killar faktiskt, Simon and Garfunkel. Eller kanske Adrian. :) (Och ja, jag kanner mig som en bilforsaljare nar jag sager ett par riktigt trevliga killar.) Men de var trevliga och efter ett tag sa gick vi upp pa overvaningen och dansade, jag fjantade runt som vanligt och latsades att jag var Beyonce och blev nastan stalkad pa kopet. Nar vi tillslut bestamde oss for att ga (vi skulle till krigstunnlarna pa morgonen efter, 8.00 skulle bussen hamta oss och vi skulle checka ut innan och hade inte ens borjat packa ihop oss) sa foljde en kille med ner och berattade att "I love you, I need you, I can't leave whitout you", jag forsokte forsakra honom om att han nog skulle overleva, men han trodde nog inte det for sedan foljde de efter oss nar vi borjade ga till vart guesthouse, sa vi vande om och funderade pa att hamta vara nya vanner, Kanada-Adrian och lilla tyska Simon, men vi sprang in och gomde oss pa ett stalle dar man kunde boka turer istallet nar de kollade bort, och dar latsades vi att vi funderade pa att aka pa city-turen men ville fundera. Sa vi kom tilslut hem i tryggt och sakert.)Hemma hade vi kvar en massa rester av vart daliga-vader-frossande sedan dagen innan sa vi forstatte med det en stund innan vi gick och lade oss.





Dagen efter var vi ju som sagt och kollade pa krigstunnlarna. Verkligen intressant.



Och roligt...





Fran Kambodja till Vietnam

Vi andrade vara planer ganska hastigt sa nu ar vi i Vietnam! Sitter pa ett internetcaf'e nu, regnet oser ner utanfor och anskan gar sa hart att jag hela tiden sitter och sager till AnnaMia att jag inte vagar sitta kvar, men alla andra sitter ju har sa hon tror inte det ar nagon fara. Vi har aven teorin om att de andra som sitter har ocksa ar ignoranta och okunniga. Men vad ska man gora, regnet oser verkligen ner, pa bara nagra minuter sa blev gatan helt oversvammad och folk som gar omkring har utanfor vadar fram. Samtidigt som det blixtrar i samma sekund som det mullrar. Scary! Sa vi har med andra ord inte jattestor lust att ta oss till varat Guesthouse, som forovrigt ar det renaste stallet vi bott pa! Det kanns som en valkommen omvaxling. :)

image29


Jag kanske ska ta och beratta lite om Kambodja ocksa! Som min kara storasyster Ika skrev i en kommentar har nedanfor har jag ju inte hunnit uppdatera sa mkt for min lilla familj torterar mig pa MSN sa fort jag loggar in! :) (Jag har ju dessutom forsokt lagga ut lite bilder men det tar ju sadan tid att man nastan dor lite undertiden...) Hihi, fast det ar ganska roligt. Och jag maste saga att sarskillt mamma har verkligen avancerat i anvandningen av MSN. :) Med andra ord far ni garna forsatta! :)

I Kambodja stannade vi i drygt en vecka. Forst sov vi tva natter i Phnom Penh. Vi var till "dodens falt", vilket var forskrackligt och jag ar ju ganska kanslig sa jag kunde ju inte halla tararna tillbaka. Men nar de berattar hur det var och hur manga kroppar man hittat i massgravarna som vi stod framfor och hur de hade gatt tillvaga for att doda alla barn osv sa ar det svart att inte lata bli. Man kan ju fraga sig varfor man utsatter sig for detta men det var intressant ocksa, och det ar val lite sa att folk behover fa saker berattade for sig sa att historien inte ska upprepas, varken dar eller nagonannanstans. Folk behover nag blir lite mer medvetna helt enkelt om hur det kan ga till och hur grymma manniskor kan vara. Vi var aven pa ett museum i samma amne, "Toul Sleng", det var i byggnader som tidigare hade varit en skola och som de under kriget hade anvant som fangelse. Forskrackligt aven det.



Vi hade i alla fall roligt i Phnom Penh ocksa! Sista kvallen sminkade vi oss till och med nar vi skulle ut och ata middag for vi tankte kanske ta nagra ol och sadar och det slutade med att vi inte kom hem forran fem pa morgonen! Vi hade fatt tips av en kille som hade en resturang som vi hade atit lunch pa pa dagen om ett stalle vid Lakeside som hade bra mat, "La dolce vita", sa vi satte oss i en tuktuk och nar vi ar pa vag sa kor en annan tuktuk forbi oss, med en ganska sot kille som kollade pa oss som om han inte sett tjejer pa flera ar och vande sig om i sin tuktuk och kollade, det var ganska roligt. Och sedan hittade inte var tuktuk-forare ratt resturang och ingen annan heller och da stod tidigare namna kille pa samma stalle som varan tuktuk stannat pa och tyckte att vi sag forvirrade ut sa han erbjod oss att folja med till ett annat stalle och gora sallskap med honom och hans vantande kompisar. Sa vi gjorde det och pa sa satt hittade vi den basta resturangen dar! "Lazy Gecko" har supermat och mysig atmosfar. (Sa dar hann vi bli stammisar senare :)) Vi fick en trevlig utekvall och hittade trevliga tillhall sa jag tror det var den kvallen som forandrade varan syn pa Kambodja. Sa vi kanske sminkar oss nagon fler gang. ;) (Aven om AnnaMia blev sa lacker att myggen nastan at upp henne.)

Pa bussresan mot Siem Reap blev vi varse om att tutande chaufforer ar nat man far rakna med. Aven valdigt hog volym pa elandiga kambodjanska filmer samt pa forskracklig musik. Det hjalper inte ens med MP3! Dock hade vi en valdigt... speciell upplevelse pa ditresan ocksa. En jatteproper ung tjej som sitter pa satet mittemot vart tar i borjan av resan upp en gigantisk, torkad fisk! Den sitter hon och sliter i och gnager pa i princip hela vagen, en sex timmars lang bussresa. Det var valdigt knepigt.

Hursomhellst, I Siem Reao fanns det en jattebra marknad, "Old Market" dar vi passade pa att shoppa lite. Nat maste man ju ha med sig hem ocksa, minnen racker ju inte hur lange som hellst ;) Dessutom akte vi ju till templen dar, Angkor Wat och nagra fler. Och jag hade val kunnat hoppa pa en mina (de kor med min-humor i kambodja vet ni) nar batteriet tog slut i min kamera efter 4 bilder. Da hade jag konnat borja grata. Som tur var fick jag ett par ganska fina bilder i alla fall, och alla ruiner ser ju typ lika ut. Haha. Na det var faktiskt ganska sa tufft anda, speciellt nagra trad som vaxte pa ruinerna, och deras rotter. Det var sjukt cool, bilder kommer. AnnaMias kamera fungerade ju sa jag fick knappa lite med den och hon tog ju ocksa massor!

Helt plotsligt andrade vi planerna och bestamde oss for att aka till Vietnam nar vi anda ar sa nara, sa vi akte ner till Phnom Penh igen och darifran buss till Saigon. Vi kom hit i forrgar och hittills har vi trivts riktigt bra! Det var sa langesedan vi fick bada i denna hettan sa igar akte vi till ett Vattenland, det var ganska roligt och skont att fa bada lite. Vi borjade aven misstanka att jag ar lik nagon kandis har for en kambodjansk kille insisterade pa att fa ta ett foto av mig och honom, och hamtade varsta fotografen och tvingade med mig upp till starten av en av vattenrutschkanorna (som forovrigt var hemsk, bade AnnaMia och jag trodde att vi skulle do innan vi var nere och nar vi val var nere och hamtade antan sa blottade jag mitt hogra brost) sa att vi skulle fa lite utsikt pa kortet. Dessutom kollar alla sa konstigt pa mig och flinar upp sig och sadar. Idag har vi dock inte markt av det sarskillt mycket. Sa jag kanske bara hade nat kanstigt i ansiktet igar.. Vi far val se.

Jag kommer att uppdatera inlagget nedan med bilder samt detta inlagg, men min kamera dog igen nu. Det verkar vara aterkommande, batteriet ar jag inte sa nojd med. Inte med min telefons heller. Hualigen.

RSS 2.0